NG's recomandă:


4 camere web partia de schi Covasna

Esti curios?

PC Computer

Creative Commons


TinaR - VIP
Azi cumperi mai ieftin:

35% reducere la colectia Nautilus

Piata de Advertoriale
I'm listed in Personal Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Popular Posts

Bottom 3

CafeForm Plus
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Ce inseamna matrafox, Dex sau alte definitii

MatrafoxCe inseamna matrafox? Intrebare legitima, pentru cei ce nu au cunoscut vechile vremuri comuniste. Readus la viata pe sticla ecranului TV de catre … nu conteaza, matrafox este luat la “analiza”.

Dar ce inseamna “matrafox”? Dicţionarul de argou al limbii române al Ninei Croitoru Bobârniche (ediţia a II-a, 2003), cuvântul e definit ca “băutură improvizată: alcool cu zahăr ars sau spirt medicinal cu pastă de dinţi (în închisori)”. De fapt, termenul matrafox se poate folosi pentru foarte multe combinaţii profund neatractive şi în genere pentru orice băutură alcoolică proastă.

In momentul de fata, Mircea Badea este cel care a descoperit matarfoxul de cateva zile, de cand un purtator de cuvant al guvernului a folosit: “era matrafoxat”, referindu-se la Basescu. Iar acum, Badea se distreaza cu termenul “matrafox” si variante de lucru ale acestora. Bine-nteles, pe termenii “manga”, “ranga” si “matrafoxat”.

Destul de multe sunt, în limbajul familiar-argotic românesc, denumirile băuturilor alcoolice de proastă calitate: foarte ieftine, obţinute prin amestecuri sau prin fabricaţie artizanală dubioasă. Categoria, nediferenţiată, e caracterizată pur şi simplu, glumeţ, prin efectele ei devastatoare, evocate cu ajutorul unor hiperbole dramatice. Formulele sunt umoristice mai ales prin contrastul între aparenţa de denumire serioasă, care poate fi folosită în deplină linişte de către consumatori, şi conţinutul terifiant. Denumirile sunt tipice disfemisme, care accentuează efectul negativ al băuturii, prin evocări aluzive ale morţii, prin echivalarea cu substanţe explozive, otrăvuri etc. (Rodica Zafiu).

De fapt, termenul se poate folosi pentru foarte multe combinaţii profund neatractive şi, în genere, pentru orice băutură alcoolică proastă. Interesant e că matrafox mai apare cu un sens doar în aparenţă diferit: nu desemnează numai băutura contrafăcută, substitutul de băutură, ci şi “substitutul de benzină”, combustibilul de cea mai proastă calitate.

123Urban.ro spune despre matrafox: Băutura omului sărac, fabricată la repezeală din materiale disponibile. De exemplu alcool etilic, zahăr ars, şi chimion. In puşcării se face din parfum, zahăr şi pastă de dinţi.

Matrafoxat?


Pe scurt, termenul “matrafoxat”: “X are o figură care trădează consum de matrafox în stil barbar”.


Ce inseamna matrafox, Dex sau alte definitii

1 comentatori

adrian Tuesday, November 26, 2013 at 4:14:00 PM GMT+2

am urmarit aseara emisiunea lui Badea despre matrafox, matrafoxat m-am distrat copios. se observa ca parlamentarii romani au un vocabular foarte dezvoltat

Dofollow Blog