Tare curiosi suntem. Daca nu raspunde la telefon persoana apelata, primul lucru la care ne gandim este: "Ce face?". Daca este o persoana apropiata, cam ghicesti, iar daca este doar o cunostinta, atunci incerci sa ghicesti. In orice caz, aceasta inventie numita telefon mobil este menit sa ajute oamenii sa comunice, dar are efecte negative asupra relatiilor dintre oamnei prin folosirea sa excesiva.
Fiind un potential instrument de control, multa lume considera ca este "dreptul" lor sa incerce sa controleze viata celuilalt prin folosirea excesiva a telefonului mpbil. Cu cat este mai apropiata persoana, cu atat "dreptul" de control este mai mare. Astfel, intr-o convorbire cu o cunostinta, ai "dreptul" de a intreba cateva lucruri. Ce nu se prea foloseste in ziua de azi este intrebarea: "Deranjez?". Desi suna aiurea, un raspuns: "Nu, sunt la munca" nu scurteaza convorbirea (desi semnificatia raspunsului este "Spune pe scurt, incerc sa te ascult"), ci, paradoxal, duce la o alta intrebare: "Poti vorbi?". La telefonul mobil daca raspund cu: "Da, am gura" face interlocutorul sa se simta jignit. Nene, am raspuns, deci pot vorbi. Scurt si la obiect, ca la munca nu ma plateste ca sa stau la povesti cu tine.
Cand nu raspunde la telefonul mobil, cel apelat poate sa fie, in cele mai multe cazuri, ocupat. Daca nu esti o persoana sacaitoare, lipsa raspunsului are doar aceasta cauza. Munca, plimbare, oriunde ar fi, omul comunica cu persoanele din jurul sau. In mod normal, bunele maniere spun ca se clasifica importanta apelului de catre cel ce a fost apelat, dupa care cere acordul celor din jur sa raspunda la telefon. Chiar am intalnit persoane care, dupa ce mi-au dat acceptul de a raspunde la telefon, au parasit camera pentru 2 minute. Bine-nteles, persoanele respective sunt sau au fost prin Vest.
Cand nu raspunde la telefonul mobil, persoana apelata se poate afla intr-o convorbire cu o cunostinta, un prieten, orice. Daca a decis ca nu raspunde, respecta-i decizia, si, daca nu este urgent, asteapta sa te sune inapoi. Fara ranchiuna si fara prejudecati. Faptul ca iti este prieten sau mebru al familiei nu iti da dreptul de a il judeca. Pe de alta parte, va povestesc un aspect la care sunt persoane care nu se gandesc la ce situatie creeaza. O familie, sot, sotie, copii, se intalnesc cu o ruda apropiata, cu care nu au stat de vorba de mai mult de o luna. Dupa salut, urmeaza intrebarea, de bun simt: "Ce mai faceti?". In acest timp, suna telefonul mobil al rudei, care, paradoxal, isi ia ramas bun si raspunde la telefon. Unul dintre copii, pe buna dreptate, intreaba de ce se supara pe ea ruda respectiva. Ii poti explica ca nu se supara, ca este ocupata, dar ruda respectiva face aceeasi figura in mod repetat, chiar si in vizita la familia respectiva. Din 20 de minute, a vorbit cu gazdele 5 minute, restul la telefon. Iar la o vizita la ea, din 15 minute, 5 minute le-a petrecut cu oaspetii, restul la telefon. Aceeasi ruda a batut recordul atunci cand m-a chemat sa o ajut si, desi i-am spus ca am putin timp la dispozitie, am mers la ea pentru a sta in hol 15 minute pentru a termina o convorbire telefonica, iar in momentul in care a vrut sa spuna despre ce este vorba, a sunat iar telefonul. Si a raspuns! Am plecat, bine-nteles, dar intrebarea rudei este daca avem ceva cu ea, de o evitam.
Cand nu raspunde la telefonul mobil, persoana apelata s-ar putea sa fie la volan. Sau la toaleta (sunt sigur ca nu ti-ar face placere sa auzi cum trage apa in timp ce vorbeste cu tine). Treaba cu vorbitul la telefonul mobil in timp ce conduci nu este luata in serios deloc la noi. Si, da, cunosc persoane care se supara daca nu le raspund la telefon cand conduc (am sunat inapoi, mi-am cerut scuze ca nu am raspuns pentru ca eram la volan si poate ghiciti care a fost raspunsul: "Si?". Pai, tanti, hai sa-ti traduc eu: IMI PASA MAI MULT DE VIATA MEA decat sa raspund la telefonul mobil! Poate sa fie si Papa de la Roma sau presedintele tarii, sotia sau orice coleg. Trag pe dreapta, ma asigur, dupa care raspund sau sun inapoi.
Pe scurt, cand nu raspunde la telefonul mobil, persoana apelata are, in general, motive de BUN SIMT de a nu raspunde la telefon. Respecta-le, pentru ca persoana apelata merita respect pentru deciziile luate. Iar daca esti in categoria de persoane cicalitoare, ei bine, ar trebui sa stii si sa nu te intrebi de ce nu raspunde la telefon. Asta apropo de pseudonimul celui apropiat, care incearca sa controleze totul: Politia. Si daca te intrebi de ce iti spune asa, gandeste-te: cand persoana apelata raspunde la telefon care este prima intrebare care o pui?