Suntem dispusi sa renuntam la o actiune ce ne-ar duce mai aproape de realizare unei dorinte, in favoarea unei cafele cu un prieten, a unei dupa-amieze in care sa nu faci nimic. Exista o doza de depresie, de "nu merita sa faci nimic in Romania". Totusi, facem ce este strict necesar, fara de care nu putem trai. Restul pare sa treaca in capitolul: "Nu lasa pe maine ce poti face astazi, lasa pe poimaine, ca poate nu mai trebuie facut" (apropo, era sa iau "bataie" de la o colega de serviciu pentru propozitia asta).
Motivatia necesara realizarii unui lucru oricat de marunt ne este retezat, daca acest lucru presupune colaborarea cu mai multe persoane, sau, mai ales, daca implica colaborarea cu vreo autoritate sau presupune plata unei taxe. Consumam mai multa energie si creativitate in a gasi o modalitate de a evita aceste autoritati, in loc sa acordam prioritate scazuta si sa catalogam drept un rau necesar. Bine, este si o doza de adrenalina ce ti-o da o ilegalitate, dar nu cred ca ar putea fi chiar asa de mare. Ah! Mai sunt sechelele trecutului, in care un lucru bine facut are nevoie de aprobarea cuiva (de ce nu ne putem multumi cu propria satisfactie, oare? Am intalnit chiar o persoana care a recunoscut deschis ca nu poate functiona fara cineva langa ea, la intrebarea "pentru a ...?" neputand aduce un argument valid).
Mai este faptul ca un lucru bun si bine realizat nu este laudat, trece in anonimat, versus un lucru rau, ce primeste "like-uri" si laude si se propaga instantaneu.
In concluzie, ar fi cazul sa renuntam la necesitatea de a fi aprobati, de a fi "liberi", si sa invatam sa ne multumim cu ceea ce facem si stim sa facem. Cu timpul vor veni si recunoasterea si banii (angrenajul principal, nu?), poate mai incet decat cei mai multi dintre noi si-ar dori.
10 comentatori
ei bine, nu pot sa zic ca sustin Romania din punct de vedere economic, financiar etc; insa pot sa zic ca exista "multi" oameni care sunt OK in Romania, adica desi nu au o situatie buna, muncesc dupa cum ai spus strict din obligatie, insa nici nu se aud altundeva pentru simplul fapt ca le place aici asa cu Guta.. :)
eu sincer castig relativ ok in Romania, insa is constient ca daca as fi oriunde altunde, inclusiv in Hungaria, nu vorbesc de Franta sau Italia, meseria mea ar fi platitia automat de 3-4 ori mai mult, instant..
dar hai sa fim si noi buni cu Romania macar de ziua ei si sa-i uram La Multi Ani! :)
Motivatia din punct de vedere financiar, intr~adevar nu exista de cele mai multe ori...insa, asta nu ar trebui sa ne opreasca. Romania tara tuturor posibilitatilor :)
Treaba este ca, toti si doresc sa aiba totul de la inceput... a cam trecut vremea in care erai mandru ca promovezi pe puterile tale...
Mai NG, ai dreptate... la teorie suntem buni... urmeaza practica... pe care o planuim de cate luni?
Romanul zice ca nu gaseste de munca,si se plange,si se plange si intra in depresie si le dispare orice motivatie ... voi stiti cu ce idee cresc adolescentii din America?
"Decat sa caut o slujba,mai bine inventez una!"
Mi sa parut genial cand am auzit.
Deacord cu Dody. E foarte adevarat ca in Romania sunt piedici mai ales pentru intreprinzatorii mici si mijlocii. Esuezi o data, de doua ori, dar a 3-a oara te saturi si zbori in alta tara. Pe de o parte e bine ca nu ne mai primeste nimeni, nicaieri, poate asa reusim sa ne mobilizam aici. ZIcea cineva ca daca fiecare roman ar face "un pas in fata", am ajunge foarte departe. La multi ani, cu intarziere, de Ziua Nationala!:)
adevarul e cand nu ai de munca fiecare zi incepe a fii sarbatoare: "sfanta lene si mucenicul somn" been there done that!
As vrea si eu sa stiu exact c evreau si cum vreau sa fac, dar cand ma apuc de ceva, mereu intervine cate ceva. A pleca din tara nu e mereu o optiune buna.
Aici interrvine si stresul......
adevarat in taricica noastra draga este posibil absolut orice.....nu mam ir de ce toata lumea vrea sa o paraseasca..
Post a Comment