Suntem iar chemaţi la vot. Alegeri primăria Covasna 2013. Din păcate decesul unui economist apreciat, cel ce a fost primarul orasului Covasna, Lorincz Zsigmond, a lăsat locuitorii staţiunii Covasna în dilemă. Şi voi încerca să analizez la rece şi imparţial alternativele (pe cât posibil). Din start vă pot spune că nu va exista acel consens de 82%, procent cu care câşigase Lorincz Zsigmond alegerile locale. Dar s-au mai schimbat şi alte lucruri, ce fac ca decizia să fie şi mai greu de luat.
Alegeri primăria Covasna 2013: conjunctura politică şi economică
De la ultimele alegeri s-au schimbat câteva lucruri esenţiale. Un primar foarte apreciat de către locuitori a decedat, iar partidul ce îl susţinea a trecut în opoziţie parlamentară. Amândouă sunt lucruri extrem de negative pentru un cetăţean al staţiunii Covasna. Un partid aflat în opoziţie are şanse mici, dacă nu chiar nule, de a atrage fonduri de la buget, în plus faţă de minimul necesar. Vorbesc, desigur, de UDMR. Apoi mai există un amănunt important. Subiectivitatea priorităţilor afişate de ei: Ţinutul Secuiesc (nepalpabil) şi schimbarea prefectului de Covasna, Codrin Munteanu (aici este un subiectivism extrem). În schimb nu am auzit nimic de Drumul Apelor Minerale sau de Ţara Cartofului. Ambele sunt lucruri concrete, care pot aduce banii atât de necesari supravieţuirii din zonă şi ce pot crea locuri de muncă din finanţări interne şi internaţionale.
Un alt aspect tratat fals de presă (să le fie ruşine, nu ştiu să fie obiectivi) este acela al partidelor "româneşti" ce s-au înţeles să susţină un candidat independent român. Nu, domnii mei, acei puţini intreprinzători ce sunt în zonă au înţeles aspectul economic şi politic ce l-am spus mai sus şi sunt hotărâţi să susţină ceea ce îi ajută şi pe ei. Da, toate aceste partide, USL, PDL, PPDD, Forţa Civică şi PRM, susţin candidatul independent Sorin Popica Iordan.
Alegeri primăria Covasna 2013: Sorin Popica Iordan, candidat independent cu şanse reale
Oricât ne-am ascunde, şansele de a câştiga alegerile locale pentru primăria Covasna sunt reale. În mod elegant, prin declaraţia de presă, a recunoscut chiar şi Tamás Sándor, preşedintele UDMR Covasna. Motivele le aveţi înşiruite mai sus, şi nu m-ar surprinde să văd procente mai mari decât cele scontate, căci în cabina de vot cei ce ştiu să gândească vor vota ceea ce evident este mai bine pentru propria persoană, iar în condiţiile de criză economică mulţi vor vota pentru supravieţuire şi nu tradiţional.
Alegeri primăria Covasna 2013: Málnási Levente, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania
Nu sunt multe de spus despre acest candidat. Málnási Levente a fost primar al oraşului Covasna în perioada 1992-2000, sub culorile UDMR. Astăzi el candidează din partea PPMT şi are şanse cotate la 5% din votul electoartului covăsnean.
Alegeri primăria Covasna 2013: Thiesz János, UDMR
Omul Thiesz János este unul care ar merita să fie primar al oraşului Covasna. Este cunoscut de majoritatea covăsnenilor şi a fost discipolul defunctului Lorincz Zsigmond. Are multe de spus şi făcut, dar nu le va poate face singur. Dar ... Şi aici intervine partea politică şi economică. Partidul din spatele său a greşit câteva calcule ce ţin de comunitatea locală Covasna, ce are nevoie de revigorare economică, nu de politica mult trâmbiţată UDMR. O simplă menţiune a cartofului şi a ape minerale ar fi fost de ajuns. Iar acum este prea târziu, chiar dacă ar face-o, nu m-ar putea convinge că poate face pact cu agricultorii şi hotelierii din Covasna pentru o dezvoltare a acestei laturi (cel puţin).
Alegeri primăria Covasna 2013: votezi deştept sau tradiţional?
Eu, ca şi alegător, am de ales între variantele de mai sus. Şi voi alege să dau credit lucrurilor evidente şi nu celor abstracte. Un om de afaceri independent versus un om politic. Hmm. Nu e greu, nu? Haideţi să facem un exerciţiu. Vine un bun prieten înapoi din EU şi vrea să facă afaceri în zonă. Asta înseamnă locuri de muncă şi bani la bugetul local. Partea de negocieri cu oficialităle locale va decurge un pic diferit. Cu unul, negocieri directe şi concrete, cu celălalt formale şi eventual răspuns după consultarea conducerii partidului. Când credeţi că vine la sigur acel prieten să investească în zonă? Acel prieten poate fi şi din una din cele 41 de judeţe ale ţării, în mod concret problema de fond rămâne aceeaşi.
Disclaimer: acest articol reprezintă părerea personală a autorului blogului şi nu face parte din campania electorală a vreunui partid sau candidat la alegeri primăria Covasna 2013. © NG's
11 comentatori
cine mai voteaza destept in zilele noastre?
Un blog foarte frumos si bine structurat; felicitari :)
Mi se pare o prostie sa votezi traditional.
Destept am vota daca am avea cu cine. Avem?
Cam asa e.. daca am avea cu cine .. toti sunt o apa si un pamant..
Aia hoti , Astia hoti ... Mama lor la toti ! Toti sunt la fel..
Va dura ceva pana cand nu vor mai fi "hoti".
"traditional"..si schimbarea unde e?
Acum toata lumea nu stie de ce sa mai voteze? Toti sunt la fel. Deci nu o sa schimbe nimik niciodata la noi
Depinde de la om la om, unii voteaza destept altii traditional.. de exemplu cei din Ungaria care locuiesc la noi in tara cu cine credeti ca voteaza?
Voteaza destept doar unul cu capul pe umeri ... in rest toate lumea voteaza pe un pui sau pe o sticla de ulei ...
Post a Comment