In nordul extrem al Romaniei, in Tara Maramuresului, comuna Sapanta este asezata pe malul drept al Tisei in dreptul Vaii Tarasaului, aproape de confluenta raurilor Sapanta si Tisa. Aici se afla un altfel de cimitir, denumit si “ Cimitirul vesel “. Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sint inscriptate pe cruci, fiind atat de renumit a reusit sa devina o importanta atractie turistica.
Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor si poet in acelasi timp. Creativitatea lui Pătraş a scos la iveala aceasta monumentala si renumita opera de arta. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn inscriptate in stilul sau caracteristic.
Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfirsit tragic ci ca pe o sansa de a intilni zeul suprem Zamolxe.
Va recomand bilete de avion Rhodes si bilete de avion Rimini!
0 comentatori
Post a Comment