Iata, in plina iarna tipic romaneasca, cateva imagini ce ne duc cu gandul la vara si la caldura pe care va trebui sa o suportam. Sambadromul este doar una dintre multele apsecte al festivalului de la Rio. Fericiti de cei ce pot fi acolo, la aceasta sarbatoare.
As fi foarte fericit sa spun ca aceste imagini sunt fotografiate de mine, dar nu este asa. Le gasiti aici, impreuna cu alte sute de fotografii de la Sambadrom, si nu numai.
Call Center sau cum sa ne agasam clientii fara sa stim ce facem
Una dintre meseriile moderne este aceea de la un Call Center. Nu trebuie sa ai nu stiu ce pregatire extra, nici macar in comunicare. Primesti o lista intreaga, stai in fata calculatorului si suni si vorbesti toata ziua. Suna interesant, nu? Ca este penibil si pentru tine sa auzi un: “Sunt un abonament din X (localitate)”, este o treaba, dar sa suni pe oameni, sa ii deranjezi cu ceva ce nu stii nici tu ce este, si sa fi platit pentru asta, suna convenabil.
Companiile habar nu au ce platesc!
Bani destul de seriosi ies din companii mari, catre Call Center-e, fiind o rezolvare comoda si inexpensiva pentru ele. Tot ce inseamna relatii cu clientii este pusa pe seama celor ce lucreaza acolo. Asta inseamna, in cel mai bun caz, mediocritate. Cum spuneam, cei ce lucreaza la un Call Center nu trebuie sa aiba pregatire speciala. Astfel, aceste companii isi arunca propria afacere in aer, lasand una din cele mai importante aspecte, feedback-ul, pe seama unora care nu stiu mai nimic despre afacere sau garantii si alte maruntisuri. Daca ar fi vorba doar despre promovare, as mai fi de acord, desi si la acest aspect am unele dubii. Chiar daca numai 10% din apelurile efectuate nimeresc pe cineva care stie ce se vinde, la intrebarile mai amanuntite, cei ce sunt la telefon la Call Center nu stiu sa raspunda la intrebari specifice.
Catvea exemple ce sustin ceea ce am spus
Sa trecem la cateva exemple practice de incompetenta ale celor de la Call Center.
Call Center Romtelecom
Am fost sunat de catre cineva care facea reclama celor de la @Clicknet. Cum a decurs convorbirea: domnisoara de la Call Center mi-a insiruit rapid si amabil avantajele noului abonament ce il au in planul tarifar. O opresc, ma pun in fata calculatorului si o intreb cum se numeste pachetul, sa il vad scris, pentru ca a vorbit prea repede si nu am inteles. Nu stie sa imi zica numele, si se scuza ca pachetul nu este publicat, fiind un pachet nou. Eu intre timp gasesc numele pachetului respectiv. O intreb daca este valabil si pe ADSL si VDSL. Nu stie sa raspunda, spune ca este pentru VDSL, din cate stie. O intreb daca in zona mea se poate pune problema de VDSL (pentru 50 de metri nu am reusit sa pun VDSL cu cateva luni in urma). Nu stie sa raspunda, imi zice sa sun pe cei de la Tehnic. O intreb cum sa iau legatura cu cei de la Tehnic, daca ea este pe linie de la Call Center. O rog sa incerce ea sa afle. Si imi insiruie inca o data avantajele. O opresc si o rog sa trecem inapoi la aplicarea concreta a abonamentului cel nou. Imi inchide in nas in momentul in care ii explic ca sunt de acord cu schimbarea abonamentului in momentul in care va include practic si linie VDSL.
Call Center BCR
Un alt exemplu. Sunt sunat de la un Call Center, intrucat am armas in urma cu niste rate. Sunt sunat zilnic, cu intrebarea de rigoare de securitate (apropo, daca primesc telefon de la Call Center, ei de unde au datele mele?). Jucam jocul acesta o saptamana, zi de zi. Pe parcurs, le explic zilnic celor de la Call Center (zilnic am fost sunat de alta persoana) ca acel credit a trecut pe restructurare si astept aprobarea. @BCR nu se cunoaste comunicarea intre departamente. Dupa o saptamana, ma ratoiesc la cel de la Call Center, ii mai explic o data, si inchide. Cateva zile sunt mai rabdator si le joc jocul. Apoi, sunt sunat iar de la Call Center, cu aceleasi intrebari, si eu il iau la intrebari. Astfel aflu ca la observatii nu este trecut faptul ca a intrat creditul in restructurare, ci .. ca sunt recalcitrant si iritat de telefoanele lor! Ii spun instantaneu, citez: “Dumnezeule, ce colegi cretini trebuie sa aveti la Call Center ca sa noteze ca sunt deranjat de telefoane si nu ca este in restructurare creditul si ca astept raspunsul celor de la @BCR”. Isi cere scuze in numele colegilor si isi notaza. Intr-adevar, sunt sunat la 4-5 zile. Doar ca, din motive tehnice (hartogaria, bine-nteles) se intarzie tot acest proces. Asa ca, incep sa fiu sunat iar zilnic de cei de la Call Center. La al 3-lea telefon, o intreb pe domnisoara de la Call Center ce scrie la observatii. Imi spune ca este notat ca este in restructurare, dar nimic mai mult, nici cum se sterge datoria, nici nimic altceva (am spus zilnic care este rezolvarea oferita de banca, care a ramas definitiva si este aprobata, doar cateva hartii mai trebuie rezolvate). Ramane surprinsa si imi spune ca ei trebuie sa ne sune periodic. O intreb daca periodic inseamna zilnic. Imi spune ca nu. Ii spun ca am fost sunat zilnic in ultimele 4 sau 5 zile. Domnisoara de la Call Center isi cere scuze si ma asigura ca voi mai fi sunat la inceputul satamanii viitoare. Sunt curios, pentru ca in general, nu se tin de cuvant.
Call Center Orange
Alt exemplu. Sun eu, clientul, la serviciul de relatii cu publicul al operatorului @Orange. Aflu ca tot un Call Center este, raman surprins, dar asta este. Doresc sa opresc un abonament si sa il trec pe cartela. Domnisoara de la Call Centerul @Orange noteaza, face oferte, promisiuni, si altele. Dupa trei luni si 10 telefoane, este oprit abonamentul, atentie, si cartela SIM cu numarul de telefon este scos din retea! Dupa alte 3 telefoane la Call Center ma lamuresc ca nu mai am ce face, este scos din sistem, sa imi cupar o alta cartela. Halal serviciu. Un abonat, client fidel de 6 ani, doreste sa treaca pe cartela, pentru ca aceea este zona in care financiar sunt mai bune ofertele, si rezolvarea este .. nu mai zic.
Call Center ITN
Aici incep cu o lamurire. Dupa ce am terminat ratele, m-am trezit la cateva luni bune, cu o datorie de 10 lei, in urma unei legi date de BNR. Apelurile primite de la Call Center-ul acestei institutii au fost foarte interesante. Nu puteau nicicum sa justifice ceea ce cereau. Dupa cateva telefoane lunare, am fost apelat apoi da catre .. calculator. O voce feminina imi spunea acelasi lucru, in fiecare luna. De o buna bucata de vreme au incetat sa ma sune.
Concluzie persoanala: Call Center-ul nu este o rezolvare buna
Pentru ca 7 din 10 apeluri primite de la diverse Call Center-e decurg intr-un mod inacceptabil pentru mine (va reamintesc, sunt clientul, cel ce plateste chiar si aceste servicii), nu pot trage decat o singura concluzie: Daca vrei sa ai clienti nemultumiti, apeleaza cu incredere la serviciile unui Call Center. Este calea cea mai sigura de a te asigura ca acel client nu va mai folosi vreodata serviciile tale. Si, uite, astfel cad cifrele de afaceri. Poate suna ciudat, dar, dupa parerea mea, Call Center-ul este o inventie de prisos. Daca ai avea in interiorul companiei oameni bine platiti pentru a face treaba aceasta, s-ar descurca mult mai bine si as fi si eu multumit. Si sa nu uitam ca operatorii de la Call Center nu suna acelasi client, ci o fac aleatoriu, deci sansele sa vorbesti cu aceeasi persoana este minima.
Nu stiu, poate patronii de astfel de Call Center-e asteapta ceva studii sau sondaje de opinie care sa ii lumineze ca ceea ce fac ei, comunicare impersonala cu clientii unui anumit serviciu, nu sunt multumiti cu ceea ce fac ei. Dar poate nu ii intereseaza.
Cand esti pasionat de ceva, durerea pare sa nu fie o piedica. Ne dovedeste acest lucru un copil, suporter Liverpool, ce a fost surprins de camerele de luat vederi in timp ce se raneste singur, un accident minor, dar care nu a lasat sa umbreasca bucuria de a fi pe stadion.
Tu pune focul, ca noi iti ardem banii. Este ultima lege data de ai nostrii guvernanti.
Practic, aceea lege celebra a picnicului, este una de tot rasul. Acei baroni care au avut de castigat cu bordurile, se pare ca trebuie sa castige si mai mult, altfel nu pot intelege graba in care au facut aceasta lege. Tot practic, cele cateva borduri, poate chiar cele vechi, scoase de prin orasele refacute pe muchia bordurii, vor fi lacase de foc, unde ne lasa ei sa facem foc. Mai avem un pic si ne va oune taxa pe flacara aprinsa, sa adune fonduri pentru stingerea incendiilor provocate de picnic.
Va spun sincer, cei din parlament incep sa nu ma mai dezamageasca. De cand reusesc sa intrevad printre randurile legilor stupide scoase pe banda rulanta adevarata lor directie (dedicatie, cum spunea cineva), sunt chiar surprins de consecventa cu care pot face niste legi bine mascate in bune intentii, care scot pe usa din fata bani de la bugetul si asa greu incercat. Dar, daca va spneam ca isi bat joc de copiii cu handicap prin prevederile extrem de stupide, acum avem raspunsul la intrebarea: Pentru ce rebuiau facute acele economii?.
Si daca tot suntem la capitolul Internet, calculatoare, pasiune si scrisori de dragoste, iata o altfel de "scrisoare de dragoste": Videoclipul "Oh internet!" a pornit ca un protest anti-SOPA.
Cei ce au creat aceste versuri, Hannah Hart and Creator&Distractor, nu s-au gandit nici macar o clipa ce succes va avea piesa (trebuie sa recunoastem, 200.000 de vizualizari in 10 zile este in videoclip viral).
(Ooh Internet)
(Ooh Internet)
Oh this constant refresh, well they say it’s the death of us, baby
But I like what you do and the way that you change on the daily
When I walk down the street, only strangers I meet
But I can shake loneliness in just a tweet
Internet
I don’t want to lose you
(Ooh Internet)
Oh Internet
If you were a Pokemon I’d choose you
(Ooh Internet)
Oh Internet
Keep me on your feed
I synch to you pretty much constantly
(Ooh Internet)
(Ooh Internet)
Every now and then, I go and check on the mail
Cause when there are physical letters, consistency fails
Este marti noaptea si stiu ca de obicei nu sarbatorim Valentine's Day. Vreau sa zic, am fost impreuna atata timp incat astfel de sarbatori imi par banale. Ce avem noi este mult mai profund. Dar am vrut sa iti scriu o scrisoare. Pentru a-ti spune cat de mult te apreciez.
Imi pare rau ca nu am reusit sa te fac se te simti bine. Ai fost alaturi de mine toti anii acestia, la bine si la rau, chiar si cand moartea ne-a despartit (si chiar si dupa ce ti-ai dat ultima suflare si te-ai albastrit, un drum la Microsoft si erai inapoi in bratele mele). Ai privit femei venind si plecand, te-ai prafuit cand eram foarte ocupat si i-ai reunit pe prietenii mei cei mai buni in clipele cele mai grele. Indiferent ca se crapa de ziua sau era miezul noptii, erai intotdeauna acolo sa ma consolezi.
Cateodata ma simt groaznic. Tu imi dai, imi dai, imi dai iar eu rpimesc fara macar sa iti multumesc. Mi-as dori sa te pot rasplati pentru tot ceea ce ai facut pentru mine. Am ras pana mi-au curs lacrimile, si am plans pana nu am mai avut lacrimi.Am aruncat lucruri, am sarit in sus de bucurie si chiar am adormit cu tine in noptile tarzii. Iar tu nu ai cerut nimic in schimb.
Faci parte din viata mea inca de cand eram copil. Ne-am dezvoltat impreuna si, curand, vam imbatrani impreuna. De la 8-biti pana la HD. A fost o calatorie fantastica. Iti aduci aminte cand am varsat limonada peste tot pe tine? Eram asa de nervos. Credeam ca nu o sa-mi mai spui nimic! Dar, dimineata urmatoare erai acolo. Gata sa ma duci in urmatoarea aventura. Amintirle noastre nu le voi uita niciodata si ma voi stradui sa mai am cat mai multe cu tine.
Astept cu nerabdare sa ne continuam viata impreuna. Capacitatea ta de a face lucruri ma va face sa fiu mandru de tine. Si cand voi avea copii (este in regula sa am copii, nu?) ei te vor iubi la fel ca mine. Le voi arata trecutul nostru, iar ei imi vor arata viitorul vostru. Te rog, ai grija de ei cum ai avut grija de mine. Nimeni altcineva nu e mai bun in a-i distra.
Incep sa fiu incoerent, dar nu ma pot opri. Cuvintele nu pot exprima ceea ce simt eu pentru tine. Iubirea este un cuvant insuficient. Pentru totdeauna suna ca niciodata. O imbratisare nu ar insemna nimic. Am invatat multe de la tine. Am vorbit cu altii despre tine. Sunt zile in care nu te pot scoate din mintea mea. Si serile in care alergam de la munca, pentru a-mi petrece noaptea cu tine. Stiu ca suna aiurea, dar chiar imi face placere sa stau pe canapea, aproape de tine. Este ciudat?
Imi doresc sa-ti pot arata ce mult insemni pentru mine. Nu cred ca voi putea vreodata sa te fac sa simti ceea ce simt eu pentru tine. Nimic nu ma face mai fericit. Trebuie sa plec. Ma asteapta prietena. Dar nu te ingrijora. Revin repede. Happy Valentine's Day.
Astazi facem o mica incursiune in ... prezent. Mocanita, trenuletul din Covasna, a fost repus in functiune anul trecut, oferind turistilor o scurta plimbare (aproximativ 4 km, din fata Spitalului de Cardiologie pana la Planul Inclinat) . Este un inceput si acesta, intrucat va fi refacuta intreaga linie pana in Comandau.
Momentele speciale din viata sunt de neuitat, iar daca stii sa pui problema corect, nu vei produce ravagii in jurul tau.
Problemele precum dragostea si cancerul sunt doar teme tabu in societatea noastra. Nu vrem sa comunicam la un nivel real, unii chiar ascund adevarul din fata copiilor. Desi...
Dragostea si cancerul au in comun comunicarea. Si va voi ilustra acest lucru nu prin vorbe, ci prin imagini. Acest videoclip va poate lasa fara cuvinte, dar este nivelul de comunicare pe care as dori sa il aiba macar jumatate dintre noi.
Dar va las pe voi sa vedeti ce au in comun dragostea si cancerul:
INNA, cantareata romanca care a depasit demult granitele tarii prin faima, a inceput sa cante si coveruri ale altor artisti.
In acest video, o vedeti pe INNA interpretand "Ai se eu te pego", al brazilianului Michel Telo, live intr-un concert si "La Bamba".
Si in urmatorul video, INNA interpretand "Cry me a river" al artistului Justin Timberlake.
Azi vorbim despre veverite. Si nu de oricare. Avem, la Spitalul de cardiologie din Covasna, printre brazii inalti, cateva veverite, care sunt destul de prietenoase. Iata cateva fotografii facute zilele acestea: