Simplu! Fa o medie, pe o saptamana, a oamenilor cu care ai de lucru. Din toti, primii 5 care iti ocupa 80% din timpul dedicat relationarilor sunt cei a caror medie esti tu. Incluzi aici si online-ul (Facebook, YahooMessenger, s.a). Andy Szekely a scris si subliniat foarte frumos esentialul acestui fapt. De aceea nu voi detalia eu, ci voi face doar un studiu de caz.
In primul rand, cei cinci ar putea sa fie:
- copii tai...
- sotul sau sotia ta...
- parintii tai...
- prietenii tai...
- colegii de la serviciu...
- sau orice persoana careia ii acorzi o semnificativa cantitate de timp in fiecare zi (chiar daca nu fata in fata.... si de aceea poti include aici un moderator de emisiune tv, un autor pe care il citesti online... sau poate un mentor de la care inveti cum sa faci fata provocarilor de zi cu zi)
- Avand mult mai mult timp la dispozitie, alegi sa mai mergi la o bere sau un fotbal (dupa care o bere) si te inchizi in cercul celor care ... degusta zilnic o bere. Rezultatul? Un degustator, tu, care nu ai baut de 10 ani. Cercul vicios se accentueaza cu timpul si, cu putin noroc, te vei trezi ... tot a doua zi!
- avand mult timp la dispozitie, incepi sa socializezi cu tot felul de persoane, mai mult sau mai putin cunoscute, care initial nu te-au interesat in mod deosebit. Rezultatul? Depinde foarte mult de aceste persoane, de caracterul lor, de starea lor "sociala". (Nu ma intelege gresit, dar faptul de a te refugia in lumea virtuala este parte din acest calcul). poti cunoaste oameni "interesanti", sau poti deveni chiar tu unul. Si daca nu discutam aici de cei ce au totusi ceva de zis, vei fi o leguma, un dezorientat care va sti sa mearga la servici, sa vina acasa si sa se uite tot timpul pe forum/retea sociala/messenger/etc.
- acelasi scenariu ca la punctul 2, doar ca vei sta in fata televizorului si a calculatorului, te va invinge tristetea (doar ai "pierdut" multe, nu ai ce cauta "afara"), eventual mai adaugi niste alcool, si/sau alte substante "ajutatoare". Rezultatul? Tot o leguma, din cele mai veritabile!
- iti cauti ceva de lucru, in afara programului, ajuti voluntar pe undeva, inveti, mergi in excursii, faci sport, joci sah, etc. Rezultatul? Poate reusesti sa te mentii in forma buna sau acceptabila, sa cunosti sau sa intaresti prietenii mai vechi, sa devii un cineva mai bun.
- te las pe tine sa completezi aici:
- cazul studiat are inca un punct, de completat:
Ideea de baza este ca, chiar daca aceste plecari nu se intampla (sper sa nu fie cazul la voi), sa incerci sa realizezi cat de important este sa STII cu cine te inconjori. Multi ii condamna pe cei ce stau mult la servici si cu colegii, ii invidiaza ca au bani multi si ii cearta ca isi neglijeaza sotia si copii, familia, si altele. Dar se prea poate ca tocmai acest lucru sa faca ca aceea familie sa aiba acel statut, financiar si social. Nu condamn pe nimeni si nu judec pe nimeni. Pentru bani trebuie munca multa, pentru prieteni, trebuie munca si mai multa. Ideeal ar fi ca numarul unu dintre prieteni sa fie chiar sotul/sotia, si atunci vei avea si familie fericita.
Chiar inainte de a scrie acest articol, discutam cu un bun prieten. I-am expus ideea si l-am rugat sa se gandeasca daca este asa. Si va provoc si pe voi sa raspundeti la aceste intrebari. Punctele 5 si 6 sunt valide, au caracter concret si vor fi completate dupa ce va dati cu parerea.
Principalul? POTI ALEGE! Ai puterea sa alegi, sa schimbi in asa fel proportiile incat sa fi o medie a celor mai buni din viata ta. Si te vei simti mult mai bine, vei fi o persoana mai buna, si, de ce nu, chiar mai bogat. Uite-te in jurul tau, deschide ochii, incepe sa simti, sa traiesti, sa vibrezi, si, mai ales, sa fi o persoana mai buna.
E un lucru greu sa zambesti de dimineata, dar daca stiu ca voi face ziua un pic mai buna cuiva, o fac, chiar daca mintea mea ar vrea sa dicteze altceva. Ma ajuta si pe mine sa am o zi mai buna, si si persoana cealalta se va simti mai bine.
0 comentatori
Post a Comment